sobota, 14 stycznia 2017

Proste ciasto bananowe

Czasami trzeba sobie dogodzić czymś słodkim, prawda? (Nie)stety w sklepach jest marny wybór wegańskich słodkości, a te które są nie trafiają w mój gust. W sumie może to lepiej dla mnie, bo dzięki temu nie urosnę do jakichś strasznych rozmiarów ;)
Gdy ochota na słodycze stanie się jednak zbyt silna by z nią walczyć dobrze jest poratować się prostym domowym wypiekiem.
Ciasto bananowe nie wymaga wiele pracy a efekt jest wspaniały - potwierdza to nawet mój niewegański Narzeczony, więc musi być smaczne!

Ciasto bananowe



Składniki:


  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych (można zastąpić większą ilością mąki)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • dwa bardzo dojrzałe banany
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
W misce łączymy składniki suche - mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól, dokładnie mieszamy. 
W drugiej misce dokładnie rozgniatamy banany. Dodajemy olej oraz mleko, mieszamy za pomocą trzepaczki aż składniki się połączą.
Wlewamy masę bananową do suchych składników i mieszamy.
Przekładamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia - blaszka powinna mieć wymiary ok 10x25 centymetrów. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut. 

W przypadku zdecydowania się na inny rozmiar blachy należy wydłużyć czas pieczenia (jeśli mamy krótszą blachę) lub go skrócić (jeśli jest dłuższa).

Jeśli znudzi Wam się podstawowa wersja ciasta można dorzucić do środka ulubione dodatki, jak posiekana gorzka czekolada czy orzechy.

1 komentarz:

  1. Ciasto bananowe to moje ukochane! Bardzo często piekę :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń