wtorek, 31 stycznia 2017

Kapusta z ziemniakami czyli ciapkapusta

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na smaczne i bardzo proste danie z kuchni śląskiej. Łączy w sobie to co lubię najbardziej, czyli ziemniaki i kapustę kiszoną. Można znaleźć je w sieci pod kilkoma różnymi nazwami, jednak zasada przygotowania zawsze jest podobna. Tradycyjnie, najczęściej podaje się ją jako dodatek do mięs, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby się nią zajadać w wersji wegańskiej.

Ciapkapusta



Składniki:


  • 400g ziemniaków
  • 500g kapusty kiszonej
  • duża cebula lub dwie małe
  • olej do smażenia
  • łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy kapustę - zalewamy ją wodą, w takiej ilości aby ledwo zakrywała kapustę i gotujemy przez ok. 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju aż się zeszkli.

Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem na puree. Łączymy z kapustą i cebulą, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy od razu lub w wersji odsmażonej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz