Można oczywiście próbować tłumaczyć, pokazywać badania, które pokazują, że niekoniecznie powinno się pić mleko innego gatunku, informować o sytuacji krów mlecznych w wielkich hodowlach, ale przeważnie na nic się to nie zda.
Lepszą metodą jest pokazanie sceptykom tego, jak łatwo jest zrobić smaczne mleko roślinne w domu, niewielkim kosztem i bez dodatku dziwnych składników.
Jednym z prostszych do zrobienia jest mleko z wiórków kokosowych. Wystarczą trzy składniki, blender i chwila cierpliwości :)
Mleko kokosowe
Składniki:
- szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki wody
- łyżeczka syropu z agawy/daktylowego/klonowego
Wodę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią wiórki kokosowe. Odstawiamy na 30-45 minut.
Dokładnie blendujemy wiórki z wodą, w której się moczyły, dosładzamy syropem.
Przecedzamy mleko przez gazę, dokładnie wyciskając. Schładzamy i gotowe.
Z odciśniętych wiórków można zrobić np. pyszne i proste ciasteczka, na które przepis podam w kolejnym poście :)
A jaki blender będzie dobry?
OdpowiedzUsuńNajlepszy będzie kielichowy, ale ręcznym też da radę :)
Usuńmleko kokosowe to jedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńJa ponad rok temu zainwestowałam w maszynę do robienia mleka i najczęściej robię mleko sojowe - koszt jednego litra to jakieś 50groszy, więc nieporównywalnie ze sklepowym ^_^
Też myślałam o tej maszynie, ale już nawet nie mam miejsca na kolejny sprzęt kuchenny, więc radzę sobie jak umiem :)
UsuńHmm.. mam (za) dużo wiórków kokosowych...Zachęciłaś mnie do zrobienia mleka :-)
OdpowiedzUsuń