wtorek, 3 stycznia 2017

Pasta słonecznikowo-pomidorowa

Przyznam szczerze, że lubię sklepowe gotowce do chleba, jak hummusy, czy pasztety sojowe. Jednak czasami łapią mnie wyrzuty sumienia i wtedy samodzielnie robię jakąś pastę czy pasztet, bo ile można faszerować się chemią? Dodatkowym plusem past domowych jest to, że kosztują zdecydowanie mniej niż smarowidła dostępne w sklepach, więc nic tylko tworzyć :)

Pasta z pestek słonecznika


Składniki (na mały słoiczek):


  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju 
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. woda do rozrzedzenia
Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy i łączymy z pomidorami, czosnkiem i olejem. Blendujemy na gładka pastę, w razie konieczności dolewając nieco wody, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku.

Szybko, prosto i smacznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz