czwartek, 26 stycznia 2017

Makaron z warzywami w stylu azjatyckim

To danie to jedna wielka improwizacja. Czasami chyba każdy ma taki dzień, kiedy nie chce mu się ruszać do sklepu i podejmuje próbę zrobienia obiadu ze składników, które znajdzie w szafkach, lodówce i zamrażarce. Mniej więcej taka jest geneza tego dania, co nie sprawia bynajmniej, że jest niesmaczne albo nudne.

Jakiś czas temu kupiłam chiński makaron, który kształtem przypominał kluski z zupki instant, jednak miał dużo zdrowszy skład, choćby za sprawą mąki pełnoziarnistej zamiast białej. W zamrażarce znalazłam kilka paczek zielonych warzyw, więc jedyne co mi pozostało to wymyślić sos, który to wszystko połączy w spójne danie.

W efekcie stworzyłam pyszne danie, stanowiące połączenie makaronu, warzyw i sosu łączącego w sobie kilka zdecydowanych smaków, które świetnie się uzupełniają i stanowią o charakterze całej potrawy.

Makaron w sosie azjatyckim

Składniki na dwie porcje:

  • 100g makaronu azjatyckiego (może być taki jak mój, ale także ryżowy, czy sojowy)
  • Szklanka ugotowanych i lekko rozdrobionych różyczek brokuła
  • Szklanka gotowanego groszku
  • Szklanka ugotowanej fasolki szparagowej
  • Łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Łyżka oleju
  • Posiekany ząbek czosnku
  • Połowa papryczki chilli – posiekana
  • Ok. pół szklanki wody do rozrzedzenia
  • Ew. sól do smaku


Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W misce przygotowujemy sos: łączymy sos sojowy, masło orzechowe, olej, czosnek i chilli. Mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek z masła i stopniowo dodajemy wodę aby sos stał się na tyle rzadki żeby dokładnie pokryć składniki dania.

Na dnie garnka podgrzewamy sos. Gdy zacznie wrzeć dodajemy makaron i warzywa. Podgrzewamy całość mieszając, aż składniki dokładnie się połączą.

Podajemy gorące.


Można przybrać całość ulubionymi kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz