Ja upiekłam masę w malutkich blaszkach, dzięki czemu mam trzy małe pasztety. Oczywiście można równie skutecznie upiec dużą porcję w normalnej blasze. :)
Pasztet z zielonej soczewicy z morelami
Składniki:
- półtorej szklanki zielonej soczewicy
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki pestek słonecznika
- dwa liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka lubczyku
- dwie łyżki sosu sojowego
- dwie łyżki oleju
- sól do smaku
- suszone morele niesiarkowane (ok 10-15 sztuk)
- ew. olej i bułka tarta do wysypania blachy
Soczewicę dokładnie płuczemy na sicie i wsypujemy do wrzątku. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości - około 30 minut.
Kaszę również płuczemy i gotujemy do miękkości.
Słonecznik mielimy na mąkę w młynku do kawy.
Łączymy soczewicę, kaszę, mąkę ze słonecznika oraz olej i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bądź smarujemy odrobiną oleju i posypujemy bułką tartą, tak aby pokryła dno i ścianki, usuwając nadmiar.
Na dno przekładamy połowę masy. Układamy ciasno suszone morele i przykrywamy resztą masy.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia i dopiero wtedy kroimy.
Idealnie komponuje się z żytnim chlebem i smalcem.
Morele można pominąć lub zastąpić suszonymi śliwkami!
Ale super opcja! Muszę w końcu zabrać się za upieczenie swojego :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/