sobota, 7 stycznia 2017

Ciastka kokosowo-bananowe

Uwielbiam podjadać słodkości, zwłaszcza do kawy. Dla łasuchów, szczególnie takich, które starają się zadbać o figurę, idealnym rozwiązaniem będą domowe ciastka bez dodatku cukru i które można zrobić w parę chwil.
Moja propozycja to ciastka z czterech prostych składników, szybkie i łatwe do zrobienia. Słodzone owocami i pozwalające wykorzystać wiórki kokosowe, pozostałe z produkcji domowego mleka kokosowego.

Ciasteczka kokosowe


Składniki (na około 10 ciastek)

  • 2 dojrzałe banany
  • wiórki kokosowe pozostałe po zrobieniu mleka
  • pół szklanki płatków owsianych
  • łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. 

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut.

Można zrobić do nich polewę z gorzkiej czekolady, albo zastąpić pestki dyni ulubionymi bakaliami. :)

4 komentarze:

  1. Super przepis :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale genialne! Kocham kokosowe smaki :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń