środa, 11 stycznia 2017

Pasztet z soczewicy z morelą

Dzisiaj proponuję Wam przepis na kolejną odsłonę pasztetu. Tym razem jest to pasztet ze słodkim akcentem w postaci suszonych moreli, doprawiony tak, aby uzyskać jak najwięcej smaku umami, delikatny i idealnie komponujący się z ostrymi dodatkami.

Ja upiekłam masę w malutkich blaszkach, dzięki czemu mam trzy małe pasztety. Oczywiście można równie skutecznie upiec dużą porcję w normalnej blasze. :)

Pasztet z zielonej soczewicy z morelami


Składniki:


  • półtorej szklanki zielonej soczewicy
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • dwa liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka lubczyku
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • dwie łyżki oleju
  • sól do smaku
  • suszone morele niesiarkowane (ok 10-15 sztuk)
  • ew. olej i bułka tarta do wysypania blachy
Soczewicę dokładnie płuczemy na sicie i wsypujemy do wrzątku. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości - około 30 minut.
Kaszę również płuczemy i gotujemy do miękkości.
Słonecznik mielimy na mąkę w młynku do kawy. 
Łączymy soczewicę, kaszę, mąkę ze słonecznika oraz olej i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bądź smarujemy odrobiną oleju i posypujemy bułką tartą, tak aby pokryła dno i ścianki, usuwając nadmiar.
Na dno przekładamy połowę masy. Układamy ciasno suszone morele i przykrywamy resztą masy. 

Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia i dopiero wtedy kroimy.

Idealnie komponuje się z żytnim chlebem i smalcem.

Morele można pominąć lub zastąpić suszonymi śliwkami!

1 komentarz:

  1. Ale super opcja! Muszę w końcu zabrać się za upieczenie swojego :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń