Kotlety z ciapkapusty nadziane boczniakami
Składniki na 4 kotlety:
- połowa ciapkapusty z tego przepisu
- ok. 100g obsmażonych boczniaków
- dwie łyżki mąki z ciecierzycy
- łyżka sosu sojowego
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- bułka tarta do panierowania
Do kapusty dodajemy mąkę z ciecierzycy i dokładnie mieszamy masę.
Boczniaki drobno siekamy i doprawiamy sosem sojowym, papryką ostrą i słodką. Można także lekko dosolić do smaku, ale raczej nie będzie to konieczne.
Z masy "ciapkapustowej" formujemy cztery płaskie placki. Na każdy nakładamy trochę farszu i zamykamy kotlety jednocześnie formując kotlety o pożądanym kształcie. Najłatwiej zabrać się do tego jak do lepienia pierogów - złożyć placki na pół zakrywając farsz i dopiero wtedy delikatnie nadawać im kształt. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
Następnie kotlety możemy usmażyć na rumiano, lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25 minut, przewracając kotlety na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
Ja swoje zjadłam z marchewką z groszkiem, która pasowała idealnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz