piątek, 6 stycznia 2017

Domowe mleko kokosowe

Cena i skład kupnych mlek roślinnych często stanowią argument przeciwko weganizmowi. W końcu mleko krowie jest powszechnie dostępne i panuje przekonanie, że jest zdrowe i naturalne. 
Można oczywiście próbować tłumaczyć, pokazywać badania, które pokazują, że niekoniecznie powinno się pić mleko innego gatunku, informować o sytuacji krów mlecznych w wielkich hodowlach, ale przeważnie na nic się to nie zda. 
Lepszą metodą jest pokazanie sceptykom tego, jak łatwo jest zrobić smaczne mleko roślinne w domu, niewielkim kosztem i bez dodatku dziwnych składników.

Jednym z prostszych do zrobienia jest mleko z wiórków kokosowych. Wystarczą trzy składniki, blender i chwila cierpliwości :)

Mleko kokosowe



Składniki:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka syropu z agawy/daktylowego/klonowego
Wodę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią wiórki kokosowe. Odstawiamy na 30-45 minut.
Dokładnie blendujemy wiórki z wodą, w której się moczyły, dosładzamy syropem.

Przecedzamy mleko przez gazę, dokładnie wyciskając. Schładzamy i gotowe.

Z odciśniętych wiórków można zrobić np. pyszne i proste ciasteczka, na które przepis podam w kolejnym poście :)

5 komentarzy:

  1. A jaki blender będzie dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy będzie kielichowy, ale ręcznym też da radę :)

      Usuń
  2. mleko kokosowe to jedno z moich ulubionych :)
    Ja ponad rok temu zainwestowałam w maszynę do robienia mleka i najczęściej robię mleko sojowe - koszt jednego litra to jakieś 50groszy, więc nieporównywalnie ze sklepowym ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też myślałam o tej maszynie, ale już nawet nie mam miejsca na kolejny sprzęt kuchenny, więc radzę sobie jak umiem :)

      Usuń
  3. Hmm.. mam (za) dużo wiórków kokosowych...Zachęciłaś mnie do zrobienia mleka :-)

    OdpowiedzUsuń