wtorek, 17 stycznia 2017

Burgery z buraków

Jakiś czas temu w końcu pierwszy raz udało mi się wyskoczyć na wegańskiego burgera. Wybrałam wersję z buraków i tak mi posmakowała, że nie mogłam przestać o niej myśleć. Koniec końców postanowiłam podjąć próbę odtworzenia ich smaku w domu i... było naprawdę blisko. Burgery są lekko słodkawe, mają przyjemną konsystencję i idealnie pasują do wszelkich dodatków, które zwyczajowo dodaje się do burgerów.

Buraczane burgery



Składniki:


  • dwa duże buraki
  • dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
Buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z kaszą, mąką, sosem sojowym i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy kotlety.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja dorzuciłam sałatę, hummus, jalapeno, kiszonego ogórka i pomidory. Pycha!

Mam smaka na buraka

1 komentarz:

  1. Nigdy jeszcze nie robiłam wegańskich burgerów, ale chyba zacznę od tych! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń