Dzisiejsza wersja kotletów to kotlety z dwóch rodzajów soczewicy - zielonej i czerwonej. Żeby było szybciej zagęściłam masę kaszą kuskus, zamiast tradycyjnie dodać jaglanej.
Kotlety z dwóch rodzajów soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, papryka wędzona, ulubione zioła do smaku
- olej do smażenia
- ew. mąka lub bułka tarta do zagęszczenia
Zieloną i czerwoną soczewicę płuczemy. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Wsypujemy zieloną soczewicę i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy kolejne 20 minut.
Kuskus zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy aż wchłonie wodę i zmięknie.
W dużym naczyniu mieszamy ugotowaną soczewicę i kuskus. Blendujemy na gładką masę. Jeżeli wyjdzie za rzadka można dodać trochę bułki tartej/mąki. Doprawiamy do smaku i formujemy w miarę równe kotlety.
Smażymy porcjami na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz