piątek, 30 grudnia 2016

Kotlety z soczewicy

Uwielbiam wegańskie kotlety. Robi się je łatwo i szybko, a efekt jest naprawdę fantastyczny. No i ta cena... Odkąd gotuję wegańsko zaoszczędziłam naprawdę sporo pieniędzy, więc nie wiem skąd przekonanie, że weganizm jest drogi ;)

Dzisiejsza wersja kotletów to kotlety z dwóch rodzajów soczewicy - zielonej i czerwonej. Żeby było szybciej zagęściłam masę kaszą kuskus, zamiast tradycyjnie dodać jaglanej.

Kotlety z dwóch rodzajów soczewicy




Składniki:


  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, papryka wędzona, ulubione zioła do smaku
  • olej do smażenia
  • ew. mąka lub bułka tarta do zagęszczenia
Zieloną i czerwoną soczewicę płuczemy. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Wsypujemy zieloną soczewicę i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy kolejne 20 minut.

Kuskus zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy aż wchłonie wodę i zmięknie.

W dużym naczyniu mieszamy ugotowaną soczewicę i kuskus. Blendujemy na gładką masę. Jeżeli wyjdzie za rzadka można dodać trochę bułki tartej/mąki. Doprawiamy do smaku i formujemy w miarę równe kotlety. 

Smażymy porcjami na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz