czwartek, 15 grudnia 2016

Pasta z brokuła i pestek dyni

Jakiś czas temu w moje ręce wpadła pasta z brokuła i pestek dyni, która okazała się być totalnie pyszna. Jednak, jak większość produktów "specjalnych" w Polsce, jej cena była zaporowa, więc kupiłam ją tylko ten jeden raz, bo bez przesady. Pomyślałam, że biorąc pod uwagę cenę składników pasty bardziej opłaca się ukręcić ją samodzielnie. Wartość dodana w przypadku domowej wersji to, bez wątpienia, same naturalne składniki, co jest ważne jeśli dbamy o jakość naszego jedzenia.

Pasta jest prosta w wykonaniu a smak... jeszcze lepszy niż zapamiętany przeze mnie smak gotowca. No i ten kolor... aż chce się jeść!

Pasta brokułowa z pestkami dyni


Składniki:


  • paczka mrożonych brokułów (450g)
  • pół szklanki pestek dyni
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Pestki dyni zalewamy szklanką wrzątku i moczymy przez 30 minut. Brokuły gotujemy do miękkości i przelewamy lodowatą wodą, żeby zachowały piękny kolor.
Blendujemy brokuła, czosnek i odcedzone pestki na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Podajemy na kanapkach, albo jako dip do świeżych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz