Tak więc, dla osób z podobnymi kłopotami kulinarnymi wrzucam przepis na placki ziemniaczane.
Te placki różnią się trochę od większości jakie jadłam, ponieważ dzięki tarciu na dwóch rozmiarach oczek uzyskujemy ciekawszą teksturę i lepszą chrupkość. Jako, że jest to przepis podstawowy, będą dobrze smakowały z dodatkami na słono i na słodko.
Placki ziemniaczane
Składniki na 2 porcje:
- ok. 0,5 kg ziemniaków (obranych)
- 5 łyżek mąki
- ew. 1/4 szklanka wody
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostałe na drobnych oczkach. Solimy, żeby puściły nieco wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę i przyprawy. Jeżeli masa nadal jest za gęsta dolewamy trochę wody. Dokładnie mieszamy i smażymy porcjami na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie sos pieczarkowy, z tego przepisu i ogórki kiszone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz