czwartek, 29 grudnia 2016

Placki ziemniaczane

Może wydawać się, że bez sensu dodawać przepis na tak sztampowe danie jak placki. Jednak doszłam do wniosku, że sama czasem poszukuję właśnie takich podstawowych przepisów, zwłaszcza jeśli chodzi o dania w wersji wegańskiej, bo jednak kiedyś wszędzie jako spoiwa używałam jajek.
Tak więc, dla osób z podobnymi kłopotami kulinarnymi wrzucam przepis na placki ziemniaczane.

Te placki różnią się trochę od większości jakie jadłam, ponieważ dzięki tarciu na dwóch rozmiarach oczek uzyskujemy ciekawszą teksturę i lepszą chrupkość. Jako, że jest to przepis podstawowy, będą dobrze smakowały z dodatkami na słono i na słodko.

Placki ziemniaczane




Składniki na 2 porcje:


  • ok. 0,5 kg ziemniaków (obranych)
  • 5 łyżek mąki
  • ew. 1/4 szklanka wody
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostałe na drobnych oczkach. Solimy, żeby puściły nieco wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę i przyprawy. Jeżeli masa nadal jest za gęsta dolewamy trochę wody. Dokładnie mieszamy i smażymy porcjami na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie sos pieczarkowy, z tego przepisu i ogórki kiszone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz