Jesienią udało mi się zrobić i zamrozić puree z dyni, a teraz w końcu nadeszła pora aby je wykorzystać. Dorzuciłam pestki dyni, bulion, doprawiłam sokiem cytrynowym i curry, i... zupa gotowa :)
Krem z dyni
Składniki:
- 3 szklanki puree z dyni*
- cebula
- ząbek czosnku
- litr lub więcej bulionu warzywnego
- łyżeczka curry
- sok z cytryny (do smaku)
- sól, pieprz, szczypta cukru
- olej do smażenia
- pestki dyni + natka do posypania (opcjonalnie)
W garnku rozgrzewamy tyle oleju aby zakrył dno. Cebulę i czosnek drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Smażymy aż się zeszklą i wsypujemy curry, mieszamy aż pokryje składniki w garze i dorzucamy dynię. Blendujemy wszystko na gładką masę i ponownie podgrzewamy. Dolewamy tyle bulionu aby uzyskać pożądaną gęstość i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, jak pestki, natka, czy grzanki.
*Puree z dyni najłatwiej zrobić tak: dynię oczyścić z pestek i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko skropić olejem i upiec do miękkości. Następnie obrać ze skórki i zmiksować na gładko. Można z powodzeniem mrozić i cieszyć się smakiem dyni poza sezonem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz