środa, 14 grudnia 2016

Dwa szybkie pomysły na makaron

Przyznaję bez bicia, że jestem totalnym makaronożercą. Ogólnie kocham miłością szczerą wszelkie węglowodany, ale makaron z dobrym sosikiem to jest coś, czego z zasady nie odmówię. Najlepsze jest to, ile makaron daje opcji. Można zrobić do niego gęsty sos z warzywami, sos pomidorowy w niepoliczalnej wręcz liczbie odsłon, czy podać go po prostu z dobrą oliwą i natką. 

Ja najczęściej jadam makaron ze szpinakiem, ale dziś nie o nim. Dziś o dwóch potrawach z makaronem, które zrobicie w kilka chwil a kubki smakowe będą Wam dziękowały pół dnia.

Po pierwsze, makaron w sosie pieczarkowym - niby banał, ale kiedyś nie wyobrażałam sobie tego sosu bez masła czy śmietany, więc przepis jest niewątpliwie warty udostępnienia.

Po drugie, makaron z brokułem i śródziemnomorskimi dodatkami. Lekki i pyszny w swojej prostocie. 

Sos pieczarkowy


Składniki na 2 porcje

  • 500g pieczarek
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku lub jeden duży
  • pół pęczka natki pietruszki
  • dwie łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. 

Dodajemy czosnek i szybko przesmażamy. Dorzucamy pieczarki i smażymy aż zaczną mięknąć. 

Dolewamy szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę do miseczki i dodajemy do niej 2-3 łyżki płynu, w którym gotują się pieczarki. Mocno mieszamy aby nie powstały grudki i dolewamy powstały "klej" do garnka. Gotujemy przez jakieś 15 minut, aż sos zgęstnieje. 

Doprawiamy do smaku.

Sos podajemy z ulubionym makaronem, posypany w wierzchu siekaną natką.

Makaron z brokułem


Składniki na dwie porcje:

  • 200g makaronu penne
  • paczka mrożonych brokułów (500g)
  • garść posiekanych suszonych pomidorów w oleju
  • garść pokrojonych zielonych oliwek
  • sól
  • trzy łyżki oleju ze słoiczka suszonych pomidorów
  • opcjonalnie - pestki słonecznika do posypania
WAŻNE: Oliwki, których używam do tego dania muszą być dobrej jakości. Nie można wrzucić najtańszych, pomarszczonych, kwaśnych oliwek bo zepsują całe danie. 

Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości, makaron gotujemy al dente.

Na dnie garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy pomidory, oliwki i brokuły. Część brokułów lekko rozgniatamy widelcem, żeby kawałki mogły przykleić się do makaronu. Wrzucamy makaron i podgrzewamy całość mieszając, do połączenia się składników.

Podajemy posypane pestkami słonecznika, płatkami drożdżowymi lub bez niczego.


Mam nadzieję, że przydadzą Wam się moje przepisy i zachęcam do dzielenia się opiniami w komentarzach :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz