Ja najczęściej jadam makaron ze szpinakiem, ale dziś nie o nim. Dziś o dwóch potrawach z makaronem, które zrobicie w kilka chwil a kubki smakowe będą Wam dziękowały pół dnia.
Po pierwsze, makaron w sosie pieczarkowym - niby banał, ale kiedyś nie wyobrażałam sobie tego sosu bez masła czy śmietany, więc przepis jest niewątpliwie warty udostępnienia.
Po drugie, makaron z brokułem i śródziemnomorskimi dodatkami. Lekki i pyszny w swojej prostocie.
Sos pieczarkowy
Składniki na 2 porcje
- 500g pieczarek
- cebula
- dwa ząbki czosnku lub jeden duży
- pół pęczka natki pietruszki
- dwie łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy czosnek i szybko przesmażamy. Dorzucamy pieczarki i smażymy aż zaczną mięknąć.
Dolewamy szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę do miseczki i dodajemy do niej 2-3 łyżki płynu, w którym gotują się pieczarki. Mocno mieszamy aby nie powstały grudki i dolewamy powstały "klej" do garnka. Gotujemy przez jakieś 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku.
Sos podajemy z ulubionym makaronem, posypany w wierzchu siekaną natką.
Makaron z brokułem
Składniki na dwie porcje:
- 200g makaronu penne
- paczka mrożonych brokułów (500g)
- garść posiekanych suszonych pomidorów w oleju
- garść pokrojonych zielonych oliwek
- sól
- trzy łyżki oleju ze słoiczka suszonych pomidorów
- opcjonalnie - pestki słonecznika do posypania
WAŻNE: Oliwki, których używam do tego dania muszą być dobrej jakości. Nie można wrzucić najtańszych, pomarszczonych, kwaśnych oliwek bo zepsują całe danie.
Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości, makaron gotujemy al dente.
Na dnie garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy pomidory, oliwki i brokuły. Część brokułów lekko rozgniatamy widelcem, żeby kawałki mogły przykleić się do makaronu. Wrzucamy makaron i podgrzewamy całość mieszając, do połączenia się składników.
Podajemy posypane pestkami słonecznika, płatkami drożdżowymi lub bez niczego.
Mam nadzieję, że przydadzą Wam się moje przepisy i zachęcam do dzielenia się opiniami w komentarzach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz