Moje ukochane śniadanie to wegańskie placki. Mogą być na słodko, ale świetne są też wszelkie wersje wytrawne, a szczególnie właśnie te - z ciecierzycy. Dzięki dużej zawartości białka sycą na długo. Wyśmienicie pasują do nich świeże warzywa, więc dodatkowo można dostarczyć sobie trochę witamin i błonnika. Co więcej, są w bezglutenowe, więc każdy może sobie na nie pozwolić.
Placki z ciecierzycy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- łyżeczka sody oczyszczonej
- po łyżeczce soli, oregano, bazylii i ostrej papryki
- olej do smażenia
Mąkę łączymy z wodą - najlepiej za pomocą trzepaczki, żeby nie było grudek. Dodajemy sodę i przyprawy, mieszamy aż wszystko się połączy.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wylewamy niewielkie porcje ciasta. Smażymy aż zrumienią się z obu stron (około 2 minuty na stronę).
Podajemy z masą warzyw i jakimś sosem - np. z keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz