niedziela, 11 grudnia 2016

Placki z ciecierzycy

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia. W tygodniu rzadko mam czas na cudowanie w kuchni i przeważnie kończy się na szybkiej kanapce zjedzonej już w pracy. Za to w weekend staram się mocno nadrabiać i wcinać wszystko to, na co normalnie nie pozwala mi pośpiech.

Moje ukochane śniadanie to wegańskie placki. Mogą być na słodko, ale świetne są też wszelkie wersje wytrawne, a szczególnie właśnie te - z ciecierzycy. Dzięki dużej zawartości białka sycą na długo. Wyśmienicie pasują do nich świeże warzywa, więc dodatkowo można dostarczyć sobie trochę witamin i błonnika. Co więcej, są w bezglutenowe, więc każdy może sobie na nie pozwolić.

Placki z ciecierzycy





Składniki:


  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • po łyżeczce soli, oregano, bazylii i ostrej papryki
  • olej do smażenia
Mąkę łączymy z wodą - najlepiej za pomocą trzepaczki, żeby nie było grudek. Dodajemy sodę i przyprawy, mieszamy aż wszystko się połączy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wylewamy niewielkie porcje ciasta. Smażymy aż zrumienią się z obu stron (około 2 minuty na stronę).

Podajemy z masą warzyw i jakimś sosem - np. z keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz