czwartek, 2 marca 2017

Proste pancakes

Jak mam więcej czasu rano, to lubię sobie czasem sprawić przyjemność i usmażyć placki, z amerykańska zwane pancakes. Pokazywałam już przepis na wersję wytrawną oraz taką z bananami, to teraz pora na słodkie placki z prostych składników. Ładnie się smażą, nie rozwalają na patelni i mają delikatny smak, dzięki czemu będą pasowały z dowolnymi dodatkami, jak owoce, dżem, czy klasyczny syrop klonowy.

Pancakes

Przepis na ok. 6 placków:

  • łyżka mielonego siemienia lnianego + 2,5 łyżki ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka roślinnego
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
W dużej misce łączymy siemię z wodą. Odstawiamy na 5 minut, aby spęczniało. Następnie dodajemy cukier, proszek, sodę, cynamon, olej oraz mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę oraz płatki owsiane. Mieszamy przy pomocy trzepaczki, żeby nie powstały grudki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Najlepiej skorzystać ze specjalnej patelni do placków, ale zwykła duża też się nadaje.

Wylewamy na patelnię niewielkie porcje ciasta i smażymy - placek można odwracać na drugą stronę gdy na wierzchu pojawią się bąbelki z powietrza a brzegi zaczną się rumienić. Po przewróceniu placka smażymy jeszcze około 1 minuty, aż zrumieni się również ta strona. 

Powtarzamy aż do wykończenia ciasta.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz