Jaglane trufle
Składniki:
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- szklanka mleka roślinnego
- 8-10 daktyli suszonych
- łyżka kakao
- łyżka kremowego masła orzechowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wsypujemy do zimnego mleka i dorzucamy daktyle. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy (ok.10 minut). Podczas gotowania staramy się nie zdejmować pokrywki, ale pilnujemy żeby kasza się nie przypaliła - warto co jakiś czas potrząsnąć garnkiem aby sprawdzić czy zostało trochę płynu - jak nie, dolewamy odrobinę mleka.
Gdy kasza jest miękka odstawiamy garnek (nadal pod przykryciem) aż całkiem ostygnie.
Następnie blendujemy kaszę z daktylami na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe i kakao, dokładnie mieszamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki, które układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę.
Czekoladę rozpuszczamy. Zamrożone kulki zanurzamy w czekoladzie, która powinna prawie od razu na nich zastygnąć. Gdy czekolada stwardnieje trufle są gotowe.
Można je jeść od razu, poczekać aż ogrzeją się do temperatury pokojowej lub trzymać w lodówce - najlepsze jest to, że w zależności od temperatury smakują inaczej, więc polecam spróbować w każdej wersji :)
Sa idealne! Z kaszy jaglanej można zdziałać cuda :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/