niedziela, 5 marca 2017

Trufle jaglane

W zasadzie nazwa jest kwestią umowną, ale trufle brzmi lepiej niż "kulki jaglane w czekoladzie", więc stanęło na truflach. W każdym razie, najważniejsze jest, że są smaczne, nie zawierają białego cukru ani glutenu i po schłodzeniu smakują identycznie jak batoniki z twarogu, dostępne w sklepach, a na ciepło jak nadziewane czekoladki, więc mamy deser 2w1.

Jaglane trufle



Składniki:


  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka roślinnego
  • 8-10 daktyli suszonych
  • łyżka kakao
  • łyżka kremowego masła orzechowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wsypujemy do zimnego mleka i dorzucamy daktyle. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy (ok.10 minut). Podczas gotowania staramy się nie zdejmować pokrywki, ale pilnujemy żeby kasza się nie przypaliła - warto co jakiś czas potrząsnąć garnkiem aby sprawdzić czy zostało trochę płynu - jak nie, dolewamy odrobinę mleka.
Gdy kasza jest miękka odstawiamy garnek (nadal pod przykryciem) aż całkiem ostygnie.

Następnie blendujemy kaszę z daktylami na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe i kakao, dokładnie mieszamy. 

Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki, które układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę.

Czekoladę rozpuszczamy. Zamrożone kulki zanurzamy w czekoladzie, która powinna prawie od razu na nich zastygnąć. Gdy czekolada stwardnieje trufle są gotowe.

Można je jeść od razu, poczekać aż ogrzeją się do temperatury pokojowej lub trzymać w lodówce - najlepsze jest to, że w zależności od temperatury smakują inaczej, więc polecam spróbować w każdej wersji :)



1 komentarz:

  1. Sa idealne! Z kaszy jaglanej można zdziałać cuda :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń