środa, 8 marca 2017

Prosta śródziemnomorska pasta

Ta pasta to uosobienie prostoty - 4 składniki, blender i gotowe. Jest to jednak opcja dla wielbicieli zdecydowanych smaków, ponieważ wiem, że nie każdy musi tak jak ja kochać oliwki i suszone pomidory.

W zależności od tego jak mocno rozrzedzimy pastę oliwą uzyskamy smarowidło do pieczywa lub sos do makaronu, więc to w sumie pasta 2w1 :)


Pasta z czarnych oliwek i suszonych pomidorów

Składniki:


  • mały słoik czarnych oliwek (ok. 90g po odsączeniu)
  • 6 suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
Oliwki, czosnek i pomidory blendujemy, stopniowo dolewając oliwę. Nie dosalamy, bo pasta jest słona dzięki zastosowanym składnikom.

Jeśli chcemy zjeść ją w formie pesto do makaronu do małego naczynia nakładamy łyżkę lub dwie pasty i rozrzedzamy wodą pozostałą z gotowania makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz