poniedziałek, 27 marca 2017

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

Focaccia to moje ulubione pieczywo. Trochę przypomina pizzę bez sera, a jednocześnie można ją jeść z ulubionymi pastami niczym klasyczną bułkę czy chleb. Można ją zrobić w wersji podstawowej, jedynie lekko skropioną oliwą i posypaną aromatycznymi ziołami, lub dorzucić na wierzch ulubione dodatki.

Przygotowanie focacci też nie jakaś wielka filozofia, więc szczerze polecam wypróbowanie przepisu nawet tym, którzy uważają, że własne pieczywo jest zbyt skomplikowane.

Focaccię można zrobić  w dowolnym kształcie - ja zdecydowałam się na okrągły, ponieważ akurat taką foremkę miałam pod ręką.

Focaccia


Składniki:

  • 125ml ciepłej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • ok. 350g mąki pszennej
  • 25ml oliwy z oliwek + trochę do skropienia wierzchu
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka oliwek i suszonych pomidorów na wierzch
  • łyżeczka bazylii
Z drożdży, wody i cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut do spienienia. Następnie dodajemy sól, oliwę i stopniowo dodajemy mąkę. Zagniatamy miękkie ciasto i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formując dłońmi płaski chlebek.

Palcem robimy w cieście dołki, w odstępie mniej więcej co 3 centymetry. W zagłębienia wciskamy oliwki oraz pomidory (jeśli pomidory są zbyt duże kroimy je na mniejsze kawałki). 

Wierzch delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy bazylią. Ponownie pozwalamy ciastu nieco wyrosnąć - przez jakieś 30 minut.

Wstawiamy focaccię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-30 minut, aż chlebek będzie rumiany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz