Przygotowanie focacci też nie jakaś wielka filozofia, więc szczerze polecam wypróbowanie przepisu nawet tym, którzy uważają, że własne pieczywo jest zbyt skomplikowane.
Focaccię można zrobić w dowolnym kształcie - ja zdecydowałam się na okrągły, ponieważ akurat taką foremkę miałam pod ręką.
Focaccia
Składniki:
- 125ml ciepłej wody
- 15g świeżych drożdży
- ok. 350g mąki pszennej
- 25ml oliwy z oliwek + trochę do skropienia wierzchu
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- kilka oliwek i suszonych pomidorów na wierzch
- łyżeczka bazylii
Z drożdży, wody i cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut do spienienia. Następnie dodajemy sól, oliwę i stopniowo dodajemy mąkę. Zagniatamy miękkie ciasto i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formując dłońmi płaski chlebek.
Palcem robimy w cieście dołki, w odstępie mniej więcej co 3 centymetry. W zagłębienia wciskamy oliwki oraz pomidory (jeśli pomidory są zbyt duże kroimy je na mniejsze kawałki).
Wierzch delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy bazylią. Ponownie pozwalamy ciastu nieco wyrosnąć - przez jakieś 30 minut.
Wstawiamy focaccię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-30 minut, aż chlebek będzie rumiany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz