Pasztet z pieczarkami
Składniki:
- szklanka suchej białej fasoli
- 10 średnich pieczarek
- cebula
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju do smażenia
- dwie łyżki mąki z ciecierzycy
- sól i pieprz do smaku
Fasolę moczymy przez noc, a rano gotujemy do miękkości w świeżej wodzie.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, smażymy aż zmiękną.
Pieczarki odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy fasolę i blendujemy całość na gładką masę. Dodajemy sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Zagęszczamy masę mąką z ciecierzycy i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub małych foremek). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż pasztet zrumieni się na wierzchu.
Na pewno sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na śniadaniu Wielkanocnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz