niedziela, 26 lutego 2017

Makaron z klopsami z fasoli

Dziś mam dla Was przepis na sycące danie z makaronem. Przeważnie jadam go po prostu z pesto lub lekkim sosem warzywnym. Ewentualnie, jak mam ochotę na bardziej pożywne danie to robię sos "sojoneze", jednak czasami warto sobie przygotować zupełnie coś nowego. Stąd pomysł na fasolowe klopsiki z suszonymi pomidorami, w sosie pomidorowym i z makaronem penne.

Makaron z klopikami

Składniki na dwie porcje:


  • szklanka suchej fasoli
  • 5 suszonych pomidorów
  • pół szklanki oleju + do smażenia
  • dwie łyżki mąki z ciecierzycy
  • sól do smaku
  • 500g passaty pomidorowej
  • bazylia, oregano, cukier + sól do smaku
  • ulubiony makaron - ok. 50g suchego makaronu na porcję
Fasolę moczymy przez noc. Rano odlewamy wodę, w której się moczyła i zalewamy świeżą. Gotujemy do miękkości, przez około godzinę. 

Fasolę blendujemy na gładką masę, stopniowo dolewając olej żeby łatwiej się miksowało. Dodajemy suszone pomidory i znów blendujemy. Doprawiamy solą do smaku i dodajemy mąkę z ciecierzycy. Dokładnie mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki i smażymy dokładnie z każdej strony, aż się zrumienią.

Przygotowujemy sos - passatę podgrzewamy i doprawiamy ziołami, solą i cukrem.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.

Teraz składamy danie - na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem i dorzucamy klopsiki.

Prosto, smacznie i pożywnie :)




2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń