Makaron z klopikami
Składniki na dwie porcje:
- szklanka suchej fasoli
- 5 suszonych pomidorów
- pół szklanki oleju + do smażenia
- dwie łyżki mąki z ciecierzycy
- sól do smaku
- 500g passaty pomidorowej
- bazylia, oregano, cukier + sól do smaku
- ulubiony makaron - ok. 50g suchego makaronu na porcję
Fasolę moczymy przez noc. Rano odlewamy wodę, w której się moczyła i zalewamy świeżą. Gotujemy do miękkości, przez około godzinę.
Fasolę blendujemy na gładką masę, stopniowo dolewając olej żeby łatwiej się miksowało. Dodajemy suszone pomidory i znów blendujemy. Doprawiamy solą do smaku i dodajemy mąkę z ciecierzycy. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki i smażymy dokładnie z każdej strony, aż się zrumienią.
Przygotowujemy sos - passatę podgrzewamy i doprawiamy ziołami, solą i cukrem.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Teraz składamy danie - na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem i dorzucamy klopsiki.
Prosto, smacznie i pożywnie :)
Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com :)
Fajne te klopsiki :)
OdpowiedzUsuń