sobota, 25 marca 2017

Pieczone ziemniaki z buraczaną pastą

Pomysł na to danie zrodził się z moich upodobań kulinarnych i dostępnych w domu zapasów. Przecież skoro kocham ziemniaki, kocham buraki i oba te warzywa akurat mam, to czemu by ich nie podać razem? I to najlepiej nie jako dodatki do obiadu, tylko jako pyszną całość. Stąd pomysł na pieczone ziemniaki podane z pastą z pieczonego buraka i pestek słonecznika - idealny lekki obiad :)

Jeśli zostanie Wam pasta to nic tylko się cieszyć - idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki!

Pieczone ziemniaki z pastą z buraka



Składniki:


  • 1 duży pieczony burak
  • szklanka pestek słonecznika
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • kilka ziemniaków (tutaj już sami zadecydujcie ile jesteście w stanie zjeść, lub ile osób będzie z Wami jadło - ja dla siebie upiekłam 4 sztuki)
Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny do namoczenia. Następnie dokładnie odsączamy i przekładamy do wysokiego naczynia do blendowania.

Buraka kroimy w kostkę a czosnek obieramy z łupiny i dodajemy do pestek. Blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.

Ziemniaki dokładnie szorujemy i zawijamy osobno w folię aluminiową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy do miękkości - ok. 45 minut.

Następnie każdy ziemniak przekrawamy na pół i lekko doprawiamy solą.  Nakładamy na środek pastę i zajadamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz