Jeśli zostanie Wam pasta to nic tylko się cieszyć - idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki!
Pieczone ziemniaki z pastą z buraka
Składniki:
- 1 duży pieczony burak
- szklanka pestek słonecznika
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- sól do smaku
- kilka ziemniaków (tutaj już sami zadecydujcie ile jesteście w stanie zjeść, lub ile osób będzie z Wami jadło - ja dla siebie upiekłam 4 sztuki)
Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny do namoczenia. Następnie dokładnie odsączamy i przekładamy do wysokiego naczynia do blendowania.
Buraka kroimy w kostkę a czosnek obieramy z łupiny i dodajemy do pestek. Blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.
Ziemniaki dokładnie szorujemy i zawijamy osobno w folię aluminiową. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy do miękkości - ok. 45 minut.
Następnie każdy ziemniak przekrawamy na pół i lekko doprawiamy solą. Nakładamy na środek pastę i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz