Długo szukałam przepisu na wegańskie pączki z "normalnych" składników - bez dodatku pieczonej dyni, bananów, czy też dziwnych rodzajów mąki. W końcu postanowiłam wykorzystać przepis na słodkie ciasto drożdżowe i po drobnych zmianach mam pyszne pączki.
Pieczone pączki
Składniki na ok. 20 pączków:
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki ciepłego mleka roślinnego
- pół szklanki oleju
- gęsty dżem - u mnie poszedł cały słoik
- cukier puder lub lukier na wierzch
Z drożdży, łyżki cukru i mleka robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut do spienienia i dodajemy resztę cukru, olej i mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości - na ok. godzinę.
Następnie ponownie zagniatamy ciasto i zabieramy się za formowanie pączków. Opcji jest kilka - możemy podzielić ciasto na równe części, każdą lekko rozwałkować, nałożyć dżem i zwinąć brzegi ku górze, aby zamknąć farsz w środku. Możemy też rozwałkować ciasto, na połowie (w równych odstępach) nakładać dżem i przykryć drugą częścią, a potem wycinać kółka szklanką. Ważne jest aby pączki były jak najbardziej szczelne, bo inaczej dżem wycieknie na blaszkę.
Uformowane pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozwalamy im rosnąć przez kolejne 30 minut. Następnie wstawiamy blachę do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Gotowe, wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
myślisz, że mozna zastapić świeże drozdze suchymi? :)
OdpowiedzUsuńPewnie tak, ale wtedy należy użyć ich o połowę mniej i nie jest konieczne robienie zaczynu. Ja po prostu wolę świeże, bo kocham ich zapach :)
UsuńA jeśli smazyć to ila tak czasowo? :)
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć - jak smażyłam pączki, to robiłam to na oko. Wkładałam na rozgrzany olej i smażyłam pod przykryciem aż dolna część się zrumieniła, a potem odwracałam na drugą stronę. Co jakiś czas warto wrzucić kawałek ziemniaka żeby kontrolować temperaturę oleju :)
UsuńMam te same talerzyki <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pieczonych i coś czuję, że te bym polubiła, a nie co te smazone :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
można użyć erytrolu zamiast cukru? :)
OdpowiedzUsuń