niedziela, 12 lutego 2017

Babeczki z pieczonym burakiem

Od razu muszę przyznać, że początkowo z tego przepisu miały być donuty. Niestety nie mam specjalnej blachy do pieczenia tych pączków z dziurką, więc musiałam skorzystać z blachy do pieczenia babeczek. Oczywiście smakowo nie ma różnicy, ale jeśli Wy macie taką blachę, to możecie zrobić śliczne donuty, które świetnie sprawdzą się w Tłusty Czwartek.

Nie przerażajcie się dodatkiem buraka - w smaku jest niewyczuwalny, za to nadaje przyjemnej wilgotności i sprawia, że można udawać, że jemy coś zdrowego :)

Babeczki z pieczonym burakiem



Składniki na 6 babeczek:


  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanka kakao
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki pieczonych, startych buraków (jeden średniej wielkości)
W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej łączymy mleko, ocet, cukier i siemię lniane. Łączymy zawartość obu misek a następnie dodajemy buraki. Mieszamy całość i przekładamy do papilotek umieszczonych w blasze do muffinek. Możecie też wykorzystać silikonowe foremki do babeczek lub blachę do donutów.

Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10 minut.

Po przestudzeniu możemy ozdobić je lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody albo zrobić polewę z gorzkiej czekolady.

1 komentarz:

  1. Jaką mąkę można zastosować orkiszową/ czy z kategorii, tych bezglutenowych?

    OdpowiedzUsuń