Nie przerażajcie się dodatkiem buraka - w smaku jest niewyczuwalny, za to nadaje przyjemnej wilgotności i sprawia, że można udawać, że jemy coś zdrowego :)
Babeczki z pieczonym burakiem
Składniki na 6 babeczek:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanka kakao
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 szklanki pieczonych, startych buraków (jeden średniej wielkości)
W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej łączymy mleko, ocet, cukier i siemię lniane. Łączymy zawartość obu misek a następnie dodajemy buraki. Mieszamy całość i przekładamy do papilotek umieszczonych w blasze do muffinek. Możecie też wykorzystać silikonowe foremki do babeczek lub blachę do donutów.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 10 minut.
Po przestudzeniu możemy ozdobić je lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody albo zrobić polewę z gorzkiej czekolady.
Jaką mąkę można zastosować orkiszową/ czy z kategorii, tych bezglutenowych?
OdpowiedzUsuń