Najważniejsze zasady podczas przygotowywania pit są następujące:
- gotowe chlebki trzymamy w cieple, aby zachowały miękkość (np. zawijamy je w czystą ściereczkę) i otwieramy je również gdy jeszcze są ciepłe, bo inaczej komora się zamknie
- bardzo ostrożnie wałkujemy ciasto, aby uniknąć dziurek, przez które nie wytworzy się kieszonka
-pilnujemy patelni podczas smażenia, bo za bardzo spieczone chlebki będą pękać
Chlebki pita
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 20g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół szklanki ciepłej wody
- duża szczypta soli
- łyżka oleju
Z drożdży, wody i cukru robimy zaczyn- odstawiamy na 15 minut aż drożdże zaczną pracować, a płyn w misce zacznie się pienić. Następnie dodajemy sól, olej i powoli dodajemy mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto, które odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie dzielimy ciasto na 6-8 porcji, każdą starannie wałkujemy, w razie potrzeby podsypując mąką (ale uważamy, aby z nią nie przesadzić). Smażymy z obu stron na suchej patelni, którą wcześniej dobrze nagrzewamy.
Otwieramy powstałe kieszonki i nadziewamy czym chcemy - u mnie kotlety sojowe pokrojone w paski, przyprawione przyprawą "kebab" + ketchup + warzywa (kapusta pekińska, papryka, ogórek, pomidor).
czy konieczne jest użycie cukru?
OdpowiedzUsuńJest potrzebny do aktywacji drożdży. Niestety nie wiem, czy da się go zastąpić czymś innym, ale może udałoby się np. z syropem z agawy? Można spróbować z zamiennikami cukru na małej ilości drożdży rozrobionych w ciepłej wodzie - jak po 15 minutach zaczyn nie zacznie się pienić to ciasto nie urośnie, ale jak zacznie to powinno być ok :)
Usuń