W sieci od jakiegoś czasu królują makarony zrobione z warzyw. Od dawna kusiło mnie żeby zjeść takie lekkie danie, ale nie chciałam inwestować w specjalną maszynkę, więc odłożyłam sprawę na bok. Ostatnio jednak wpadł mi w ręce gotowy "makaron" warzywny - do wyboru marchew i burak. Nie będę pisała nazwy producenta, ale podpowiem, że jest to firma, która od dawna produkuje gotowe mieszanki sałat, a od pewnego czasu także miksy do smoothie :)
Gdy już miałam makaron z buraka pozostała kwestia tego, z czym go podać - zdecydowałam się na lekkie pesto z bazylii i czarne oliwki. Wyszło pyszne danie bez gotowania, które polecam na lunch lub kolację.
Surowy makaron z pesto
Składniki na 2 porcje:
- 300g makaronu z buraka
- pęczek bazylii
- ząbek czosnku
- dwie łyżki pestek słonecznika
- ok. pół szklanki oliwy z oliwek
- garść pokrojonych czarnych oliwek
- sól do smaku
Bazylię, czosnek, sól, pestki i oliwę wrzucamy do blendera i miksujemy na aksamitny sos. Doprawiamy do smaku. Gotowym pesto polewamy makaron z buraka. Na wierzch dorzucamy oliwki i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz