Pierogi z gotowanymi warzywami
Składniki:
Na ciasto:- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki gorącej wody
- łyżka oleju
- szczypta soli
Na farsz:
- porcja gotowanej włoszczyzny (4 marchewki, dwie pietruszki, por, kawałek selera)
- dwa suszone pomidory
- szklanka suchej czerwonej soczewicy
- papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: olej do gotowania pierogów.
Soczewicę gotujemy do miękkości. Włoszczyznę blendujemy na gładką masę, wraz z suszonymi pomidorami. Łączymy z soczewicą i doprawiamy do smaku.
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy, wycinamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu, po czym dokładnie sklejamy brzegi. Powtarzamy do wyczerpania ciasta. Jak pisałam tutaj świetnie sprawdzi się gadżet do lepienia pierogów - kosztuje parę złotych a zdecydowanie ułatwia sprawę.
W dużym garnku gotujemy wodę. Lekko solimy i dolewamy odrobinę oleju, żeby pierogi się nie sklejały. Porcjami wrzucamy pierogi, które gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.
Można jeść prosto z wody, lub przed podaniem obsmażyć na złoto na patelni - jak widać na zdjęciu, ja właśnie tak zrobiłam.
Robiłam pierogi z takim nadzieniem - lubię ;)
OdpowiedzUsuń