niedziela, 21 maja 2017

Kruche babeczki z owocami

Kruche babeczki z budyniem i owocami to coś, co kocham od dawna. Uważam, że to jeden z najlepszych deserów jakie zostały wymyślone. Połączenie słodyczy z kwaskowatymi owocami. Gęstego budyniu z lekkością owoców. No niebo. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się próby zweganizowania tego ciastka. W końcu kruche ciasto na słono już mam opanowane, to czas je dosłodzić i dorzucić na wierzch to co tak kocham. Efekt? Powiem tyle, że wszystkożerni rodzice zjedli je calutkie, aż do ostatniego okruszka, a są naprawdę wybredni i uprzedzeni do kuchni wegańskiej ;)

Kruche babeczki z owocami



Składniki:


  • 200g mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • cukier do osłodzenia budyniu
  • 1/2 litra mleka roślinnego
  • ok. pół szklanki dżemu
  • ulubione owoce na wierzch
Z mąki, oleju, cukru i wody zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dosładzamy do smaku. Wierzch ciasto przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni - dzięki temu nie powstanie kożuch.

Schłodzonym ciastem wykładamy foremki do babeczek (lub jedną dużą formę, jeśli nie mamy malutkich), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 minut na ok. 15 minut - aż ciasto będzie złote.

Gdy spody babeczek ostygną smarujemy je odrobiną dżemu. Nakładamy przestudzony budyń i dekorujemy owocami.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają :) Mam ochotę skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) nieskromnie przyznaję, że smakowały też pysznie ;)

      Usuń