Kruche babeczki z owocami
Składniki:
- 200g mąki
- 2/3 szklanki oleju
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
- opakowanie budyniu waniliowego
- cukier do osłodzenia budyniu
- 1/2 litra mleka roślinnego
- ok. pół szklanki dżemu
- ulubione owoce na wierzch
Z mąki, oleju, cukru i wody zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dosładzamy do smaku. Wierzch ciasto przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni - dzięki temu nie powstanie kożuch.
Schłodzonym ciastem wykładamy foremki do babeczek (lub jedną dużą formę, jeśli nie mamy malutkich), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 minut na ok. 15 minut - aż ciasto będzie złote.
Gdy spody babeczek ostygną smarujemy je odrobiną dżemu. Nakładamy przestudzony budyń i dekorujemy owocami.
Smacznego!
Pysznie wyglądają :) Mam ochotę skosztować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) nieskromnie przyznaję, że smakowały też pysznie ;)
Usuń