Pasztet z dwóch rodzajów fasoli
Składniki:
- puszka białej fasoli
- puszka fasoli pinto
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- dwie łyżki oleju
- dwie łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
W misce łączymy oba rodzaje fasoli, kaszę jaglaną, olej i posiekany czosnek. Siemię lniane zalewamy dwiema łyżkami gorącej wody, odstawiamy na 10 minut i dodajemy do pozostałych składników. Blendujemy całość na gładką masę. Doprawiamy sosem sojowym, gałką, solą i pieprzem.
Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 45-50 minut aż wierzch się zrumieni.
Odstawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia - najlepiej wstawić na noc do lodówki. Gdy pasztet jest zimny możemy go kroić na plastry.
Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym lub chrzanem.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń