Młoda kapusta
Składniki:
- młoda kapusta - ja miałam niewielki okaz, więc jeśli traficie na wielką zwiększcie ilości pozostałych składników
- cebula
- pół dużego pęczka koperku
- sok z połówki cytryny, lub do smaku
- olej do smażenia
- sól do smaku
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół. Usuwamy twardy głąb i drobno kroimy.
W dużym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy kapustę i parzymy ją przez 5 minut - ma tylko lekko zmięknąć, ale nie może się rozgotować.
Cebulę i koperek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę i krótko smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy kapustę, koperek, sok z cytryny i gotujemy całość 15 minut. Doprawiamy solą do smaku.
Podajemy do obiadu, lub wyjadamy solo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz