poniedziałek, 8 maja 2017

Kruche tarty ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem to coś, co chodziło za mną od dawna. Koniecznie taka na kruchym spodzie, a nie jakimś francuskim gotowcu. Bałam się jednak, że ciasto mi nie wyjdzie, bo jak to tak: bez jajek i zimnego masła? Okazało się, po raz kolejny, że wszystko można i teraz kruche ciasto robi się zdecydowanie szybciej i łatwiej. Trzy składniki, chwila zagniatania, chwila chłodzenia i można ładować dowolny farsz.


Tarty ze szpinakiem



Składniki:


  • 200g mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżki lodowatej wody

Farsz:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanych suszonych pomidorów
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz do smaku
Z mąki, oleju, soli i wody szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w kawałek folii spożywczej i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

W tym czasie robimy farsz - szpinak rozmrażamy w garnku, doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, gałką i solą. Dodajemy suszone pomidory i dokładnie mieszamy.

Schłodzone ciasto wałkujemy. Wykładamy nim dużą formę na tartę, lub, jak w moim przypadku, małe foremki. Najlepsze będą formy, które mają wyjmowany spód, bo dzięki temu łatwiej wyjąć gotowe tarty z formy. Jeśli jednak takich nie macie to wysmarujcie formę olejem, żeby ciasto nie przywarło.

Spody nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto zacznie delikatnie się złocić.

Na podpieczone spody wykładamy farsz. Dopiekamy kolejne 10 minut.

Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz