Tarty ze szpinakiem
Składniki:
- 200g mąki
- 2/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- 2 łyżki lodowatej wody
Farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- garść posiekanych suszonych pomidorów
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Z mąki, oleju, soli i wody szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w kawałek folii spożywczej i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
W tym czasie robimy farsz - szpinak rozmrażamy w garnku, doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, gałką i solą. Dodajemy suszone pomidory i dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto wałkujemy. Wykładamy nim dużą formę na tartę, lub, jak w moim przypadku, małe foremki. Najlepsze będą formy, które mają wyjmowany spód, bo dzięki temu łatwiej wyjąć gotowe tarty z formy. Jeśli jednak takich nie macie to wysmarujcie formę olejem, żeby ciasto nie przywarło.
Spody nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto zacznie delikatnie się złocić.
Na podpieczone spody wykładamy farsz. Dopiekamy kolejne 10 minut.
Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz