poniedziałek, 1 maja 2017

Aromatyczna kasza z warzywami

Kasza, kasza, kasza. Można zrobić z niej całą masę rzeczy: pasztety, kotlety, a nawet desery. Dziś mam jednak przepis na coś, w czym kasza odgrywa główną rolę. Można jeść to danie solo, lub jako dodatek do obiadu. Na gorąco i na zimno. W domu i w pracy. Najważniejsze żeby ją zrobić i zjeść, bo naprawdę smakuje wyśmienicie.

Kasza z warzywami i pestkami dyni



Składniki na 2 porcje:


  • szklanka suchej kaszy gryczanej
  • dwie łyżki rozdrobnionych suszonych grzybów
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • pomidor
  • mała marchewka
  • dwie łodygi selera naciowego
  • dwie łyżki pestek dyni
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Kaszę i suszone grzyby gotujemy w osolonej wodzie.
Marchewkę obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki. Selera naciowego kroimy w plastry. Pomidora obieramy i kroimy w kostkę, suszone pomidory drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy marchewkę i selera, lekko solimy i smażymy aż zaczną mięknąć. Następnie dorzucamy suszone pomidory i surowego pomidora, chwilę smażymy. Dodajemy kaszę, pestki i smażymy mieszając, aż składniki dobrze się połączą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz