Przepisów na wegański rosół jest w sieci sporo, ale postanowiłam podzielić się ze światem również moją wersją - między innymi dlatego, że mojego fanpage'a obserwuje wielu wszystkożerców (zwłaszcza moich znajomych), którzy sądzą, że dieta wegańska to pasmo wyrzeczeń ;)
UWAGA: Z podanej porcji warzyw wychodzi ok. 1,5 litra zupy - jeśli chcecie podać rosół gościom polecam podwoić ilość składników.
Rosół
Składniki:
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 3 łodygi selera naciowego
- kawałek selera korzeniowego
- por
- 4 suszone pomidory w oleju + dwie łyżki oleju ze słoiczka
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 owoce jałowca
- 2 łyżki sosu sojowego - najlepiej jasnego, bo nie zepsuje koloru zupy
- sól, pieprz do smaku
- makaron bezjajeczny
- ew. natka do podania
Marchewki, pietruszki i selera obieramy. W garnku układamy oczyszczone warzywa, suszone pomidory i przyprawy. Dodajemy sos sojowy i olej. Zalewamy wodą - ma być jej tyle żeby zakrywała warzywa z centymetrowym marginesem. Im mniej wody względem warzyw tym aromatyczniejszy rosół!
Gotujemy całość na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 3-4 godziny.
Przed podaniem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem, marchewką z wywaru i natką pietruszki. Albo nie, albo pijemy solo z kubeczka, w końcu najważniejsze, żeby nam smakowało!
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuń