niedziela, 15 kwietnia 2018

Makaron mie w orzechowym sosie

Od razu uprzedzam, że nie jest to super skomplikowany przepis. Tak naprawdę jest to wariacja na temat klasycznego obiadu "na szybko", czyli warzyw na patelnię z ryżem.

Cały sekret tkwi w sosie - kremowym, słodko-słonym, przyjemnie pikantnym sosie, który wynosi danie na zupełnie nowy poziom.

Makaron mie możecie zastąpić innym azjatyckim makaronem, albo podać danie z ryżem - w końcu miało być prosto :)

Azjatycki makaron w sosie orzechowym


Składniki na dwie porcje:

  • opakowanie mieszanki warzyw "chińskiej"
  • kostka tofu marynowanego
  • makaron mie  - mi wystarczyła połowa opakowania
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: sezam do posypania gotowego dania

Na sos:

  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • szczypta chilli i słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki wody
Wszystkie składniki sosu przekładamy do słoika. Potrząsamy słoikiem aż do uzyskania gładkiego, aksamitnego sosu.

Tofu kroimy w niedużą kostkę i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni smażymy warzywa, aż nieco zmiękną i dobrze się podgrzeją.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Na patelnię z warzywami dodajemy tofu i makaron, mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos. Krótko mieszamy (nie chcemy żeby sos się za bardzo przygrzał) i przekładamy danie na talerze.

Przed podaniem można posypać sezamem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz