Cały sekret tkwi w sosie - kremowym, słodko-słonym, przyjemnie pikantnym sosie, który wynosi danie na zupełnie nowy poziom.
Makaron mie możecie zastąpić innym azjatyckim makaronem, albo podać danie z ryżem - w końcu miało być prosto :)
Azjatycki makaron w sosie orzechowym
Składniki na dwie porcje:
- opakowanie mieszanki warzyw "chińskiej"
- kostka tofu marynowanego
- makaron mie - mi wystarczyła połowa opakowania
- olej do smażenia
- opcjonalnie: sezam do posypania gotowego dania
Na sos:
- łyżka masła orzechowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju
- szczypta chilli i słodkiej papryki
- 1/4 szklanki wody
Wszystkie składniki sosu przekładamy do słoika. Potrząsamy słoikiem aż do uzyskania gładkiego, aksamitnego sosu.
Tofu kroimy w niedużą kostkę i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni smażymy warzywa, aż nieco zmiękną i dobrze się podgrzeją.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na patelnię z warzywami dodajemy tofu i makaron, mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy sos. Krótko mieszamy (nie chcemy żeby sos się za bardzo przygrzał) i przekładamy danie na talerze.
Przed podaniem można posypać sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz