Najlepszym przykładem jest pomysł, który chcę Wam dzisiaj zaprezentować - szybki, lekki obiad, który powstał w niecałe 30 minut ze składników, które wpadły mi w ręce. Takie jedzenie lubię najbardziej - proste, zdrowe, pełne kolorów i pożywne.
Lekki obiad w 30 minut
Składniki na dwie porcje:
- szklanka kaszy gryczanej
- pół puszki ciecierzycy
- ok. 150g surowego jarmużu
- ząbek czosnku
- cukinia
- żółta papryka
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli
- łyżka sosu sojowego
Kaszę gryczaną gotujemy al dente - nieco krócej niż zaleca producent na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w duże kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę oleju, sól i słodką paprykę, dokładnie mieszamy.
Układamy warzywa płasko na blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut - aby papryka zachowała jeszcze trochę swojej chrupkości.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i krótko przesmażamy. Dodajemy jarmuż i szklankę wody. Gotujemy całość aż woda odparuje a jarmuż zmięknie.
W garnku łączymy kaszę, jarmuż i ciecierzycę. Podgrzewamy całość przez 2-3 minuty.
Na talerze nakładamy kaszę z jarmużem oraz pieczone warzywa.
Do warzyw świetnie pasuje sos tzatziki, z ogórka startego na grubych oczkach, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku i jogurtu sojowego, doprawiony solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz