wtorek, 17 kwietnia 2018

Lekki obiad

Często słyszę pytanie, o to skąd biorę pomysły na swoje posiłki. Prawda jest taka, że przeważnie jest to wielka improwizacja w oparciu o składniki, które znajdę w lodówce.
Najlepszym przykładem jest pomysł, który chcę Wam dzisiaj zaprezentować - szybki, lekki obiad, który powstał w niecałe 30 minut ze składników, które wpadły mi w ręce. Takie jedzenie lubię najbardziej - proste, zdrowe, pełne kolorów i pożywne.

Lekki obiad w 30 minut



Składniki na dwie porcje:


  • szklanka kaszy gryczanej
  • pół puszki ciecierzycy
  • ok. 150g surowego jarmużu
  • ząbek czosnku
  • cukinia
  • żółta papryka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • łyżka sosu sojowego
Kaszę gryczaną gotujemy al dente - nieco krócej niż zaleca producent na opakowaniu.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w duże kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę oleju, sól i słodką paprykę, dokładnie mieszamy.

Układamy warzywa płasko na blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut - aby papryka zachowała jeszcze trochę swojej chrupkości.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i krótko przesmażamy. Dodajemy jarmuż i szklankę wody. Gotujemy całość aż woda odparuje a jarmuż zmięknie.

W garnku łączymy kaszę, jarmuż i ciecierzycę. Podgrzewamy całość przez 2-3 minuty.

Na talerze nakładamy kaszę z jarmużem oraz pieczone warzywa. 

Do warzyw świetnie pasuje sos tzatziki, z ogórka startego na grubych oczkach, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku i jogurtu sojowego, doprawiony solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz