Oto kolejny przepis z kategorii „weź co masz w lodówce i pomieszaj” – tym razem na sałatkę, która świetnie sprawdzi się na lunch lub lekką kolację.
Słodkawego buraka przełamałam kwaśnymi ogórkami kiszonymi, dzięki czemu sałatka ma zbilansowany smak. Z kolei dodatek kuskusu i ciecierzycy sprawia, że po jej zjedzeniu nie będziemy za chwilę głodni.
Całość powstaje w kilka chwil, pod warunkiem, że wcześniej podpieczecie buraka, bo to jedyny składnik, którego przygotowanie zabiera więcej czasu – ważne, aby nie upiec go do miękkości, ponieważ upieczony al dente fajnie komponuje się z pozostałymi, miękkimi składnikami.
W ramach dressingu świetnie sprawdzi się sos teriyaki – jest jednocześnie słony i słodkawy, więc świetnie podbija smak buraka.
Sałatka z burakiem
Składniki:
- Średniej wielkości burak upieczony al dente
- Pół puszki ciecierzycy
- Pół szklanki kaszy kuskus
- 2 ogórki kiszone
- Garść szczypiorku
- Garść rukoli
- Łyżka sosu teriyaki, sól i pieprz do smaku
Ogórki oraz obranego buraka kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalewamy osolonym wrzątkiem i zostawiamy na 5 minut, żeby zmięknął. Warto na początek wlać mniej wody i ewentualnie potem dodać więcej, jeśli kasza pozostanie za twarda. W innym przypadku łatwo rozgotować kuskus, a tego nie chcemy.
Gotowy kuskus mieszamy z resztą składników, całość polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz