Wbrew pozorom robi się je całkiem prosto - najbardziej mozolne jest faszerowanie rurek makaronu, ale wystarczy dobry patent i idzie całkiem szybko.
Cannelloni ze szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
- 8 rurek makaronu cannelloni
- 200g świeżego szpinaku
- pół kostki tofu wędzonego
- ząbek czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, cukier, bazylia i oregano do smaku
Szpinak dusimy na patelni w niewielkiej ilości wody, której nadmiar następnie odciskamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokruszone tofu. Całość podgrzewamy i doprawiamy solą.
Sos pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami.
Nadziewamy makaron szpinakiem - najlepiej ustawić rurkę pionowo i upychać farsz trzonkiem łyżki.
Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzamy 1/3 sosu pomidorowego. Układamy nafaszerowany makaron, który następnie przykrywamy dokładnie pozostałym sosem.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Warto sprawdzić widelcem, czy makaron jest odpowiednio miękki, zanim podamy danie.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz