Jabłka z orzechowym twarożkiem
Składniki:
- dwa średniej wielkości jabłka - najlepiej miękkie i kwaskowe
- szklanka orzechów włoskich
- garść rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
- cukier do smaku
- opcjonalnie - syrop klonowy do podania
Zaczynamy od przygotowania twarożku: orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do namoczenia. Podczas moczenia warto parę razy zmienić wodę - dzięki temu orzechy stracą część goryczy, która siedzi w skórce.
Namoczone orzechy przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy sok z cytryny i cierpliwie blendujemy na gładką pastę - w razie konieczności można dodać trochę wody z moczenia orzechów.
Dodajemy cynamon, rodzynki i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
Jabłka kroimy na połówki i wydrążamy środki. Dokładnie wypełniamy każdą połówkę porcją twarożku, możemy spokojnie nałożyć więcej, nie ma co sobie żałować.
Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego go 180 stopni. Pieczemy około 20 minut - aż jabłka zmiękną.
Podajemy na ciepło - można dodatkowo polać je odrobiną syropu klonowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz