poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Pieczone jabłka z orzechowym "twarożkiem"

Wiem, że wszyscy już czekacie na sezonowe owoce, ale dopóki stragany nie zaczną się czerwienić truskawkami i malinami trzeba radzić sobie inaczej. Jako, że aura coraz cieplejsza ciężkie desery warto zastąpić lżejszymi smakołykami. Pieczone jabłka ze słodkim twarożkiem z orzechów włoskich? Czemu nie! Efekty tego eksperymentu bardzo mnie zaskoczyły, w pozytywny sposób. Słodycz jabłka, wyczuwalna nutka orzechów włoskich i cynamonu, miękkie rodzynki... Trudno przejść obok czegoś takiego obojętnie.

Jabłka z orzechowym twarożkiem



Składniki:


  • dwa średniej wielkości jabłka - najlepiej miękkie i kwaskowe
  • szklanka orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • cukier do smaku
  • opcjonalnie - syrop klonowy do podania
Zaczynamy od przygotowania twarożku: orzechy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do namoczenia. Podczas moczenia warto parę razy zmienić wodę - dzięki temu orzechy stracą część goryczy, która siedzi w skórce.

Namoczone orzechy przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy sok z cytryny i cierpliwie blendujemy na gładką pastę - w razie konieczności można dodać trochę wody z moczenia orzechów.

Dodajemy cynamon, rodzynki i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.

Jabłka kroimy na połówki i wydrążamy środki. Dokładnie wypełniamy każdą połówkę porcją twarożku, możemy spokojnie nałożyć więcej, nie ma co sobie żałować.

Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego go 180 stopni. Pieczemy około 20 minut - aż jabłka zmiękną.

Podajemy na ciepło - można dodatkowo polać je odrobiną syropu klonowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz