niedziela, 20 maja 2018

Wegańskie klopsiki z makaronem z buraka

Lato zbliża się nieubłaganie, a lato oznacza sezon na odzież, która potrafi bezlitośnie obnażyć wszelkie niedostatki figury. W związku z tym postanowiłam chociaż trochę poprawić swoją sylwetkę, a jak wiadomo same ćwiczenia nie wystarczą i należy zacząć od zmian na talerzu.
Nie lubię bawić się w meczące, nudne diety, z których łatwo zrezygnować pod wpływem pokus. Wolę nieco przerobić potrawy, które jadam na co dzień, tak aby były lżejsze dla żołądka i mniej kaloryczne, a przede wszystkim miały jak najmniej węglowodanów prostych.

Ostatnimi czasy staram się jeść masę surowych warzyw w różnej postaci - bo w końcu pojawia się coraz większy wybór. Odstawiłam makaron (najsmutniej) i białe pieczywo. I wiecie co? Od razu czuję się lepiej!

Dzisiaj mam dla Was przepis na "makaron" z buraka inspirowany aglio, olio e pepperoncino, czyli krótko przesmażony na oliwie z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki. Podałam go z klopsikami na bazie tofu i pieczarek, które fajnie przełamują ostrość dania. Polecam spróbować nie tylko tym, którzy chcą nieco zgubić, ale wszystkim, którzy po prostu lubią smaczne jedzenie ;)

Makaron z buraka możecie przygotować samodzielnie spiralizerem albo, jeśli go nie macie, poszukać gotowego na dziale z pakowanymi sałatami - to rozwiązanie polecam też, jeśli macie mało czasu.

Makaron z buraka z klopsikami



Składniki na 2 porcje:


  • około 300g buraków przerobionych na makaron spiralizerem
  • kostka tofu naturalnego
  • 200 g pieczarek
  • mała cebula
  • dwie garści jarmużu (opcjonalnie)
  • szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki i smażymy aż zmiękną. Dodajemy jarmuż oczyszczony z twardych łodyg i dalej smażymy całość, aż on również zmięknie.

Tofu rozdrabniamy i łączymy z przesmażonymi pieczarkami. Blendujemy całość na w miarę gładką masę. Dodajemy płatki owsiane i doprawiamy masę sosem sojowym, solą i słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy, a z gotowej masy przygotowujemy małe klopsiki.

Na patelni ponownie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy klopsiki na złoty kolor ze wszystkich stron. *

Gdy klopsiki są gotowe zdejmujemy je z patelni i wrzucamy na nią posiekany ząbek czosnku i papryczkę chilli. Wrzucamy makaron z buraka i krótko przesmażamy.

Na talerzach układamy porcje makaronu, na wierzch dorzucamy klopsiki i gotowe! :)

* jeśli chcecie żeby danie było lżejsze możecie upiec klopsiki w piecu nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut z każdej strony. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz