Dzisiaj podzielę się z Wami jednym z moich pomysłów - na daktylowo-orzechowe kulki, idealne na jesienne smuteczki. Spodobają się zwłaszcza tym, którzy lubią smak marcepanu, którego nuta jest wyczuwalna dzięki dodatkowi migdałów.
Orzechowe-daktylowe kulki
Składniki:
- 150g suszonych daktyli
- 100g orzeszków ziemnych bez soli
- 50g migdałów
- duża łyżka masła orzechowego
- opcjonalnie karob/kakao do obtoczenia gotowych kulek
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut, aż zmiękną. Następnie odlewamy wodę i miksujemy daktyle na gładką masę.
Orzechy rozdrabniamy przy pomocy młynka do kawy - część na mąkę, część na nieco większe kawałki, żeby były wyczuwalne w kulkach. Tak samo robimy z migdałami.
W misce łączymy daktyle, orzechy i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, żeby masa się schłodziła.
Po tym czasie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, nieco mniejsze od orzechów włoskich. Możemy je obtoczyć w kakao, karobie lub wiórkach kokosowych, ale świetnie smakują także bez dodatków.
Gotowe kulki przechowujemy w lodówce - wytrzymają spokojnie kilka dni.
Rzeczywiście jest moc :D
OdpowiedzUsuń