Klopsiki są lekko słone, lekko słodkie i świetnie dopełnia je sos z papryki. Całość dania to moja radosna improwizacja, więc mam nadzieję, że posmakuje Wam tak ja mi.
Klopsiki z sosem z pieczonej papryki
Składniki:
Na klopsiki:
- puszka białej fasoli
- łyżka suszonych pomidorów w oleju zmiksowanych na pastę
- ok. pół szklanki pestek słonecznika
- bazylia, oregano, słodka papryka i sól do smaku
- łyżka siemienia lnianego
- olej do smażenia
Na sos:
- 3 czerwone papryki
- mała papryczka chilli
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- sól, cukier (lub inne słodzidło), słodka papryka
- olej do smażenia
Zaczynamy od przygotowania sosu:
Papryki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na blasze skórką do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - na samą górę. Pieczemy ok. 20 minut aż skórka się przypali a papryki zmiękną.
Przekładamy gorące papryki do torebki foliowej i odstawiamy do wystudzenia - dzięki temu skórka łatwo z nich zejdzie.
Wystudzone papryki obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli siekamy usuwając wcześniej większość lub wszystkie pestki, czosnek siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju. dorzucamy czosnek i chilli, krótko smażymy aż czosnek się zeszkli. Dodajemy papryki odrobinę wody i dusimy całość przez 10 minut. Następnie blendujemy sos na gładko i doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i papryką słodką.
Zabieramy się za klopsiki:
Słonecznik rozdrabniamy na mąkę przy pomocy młynka do kawy. Siemię lniane zalewamy dwiema łyżkami gorącej wody i odstawiamy na chwilę do spęcznienia. Fasolę blendujemy na gładką masę razem z pastą z suszonych pomidorów. Stopniowo dodajemy mąkę ze słonecznika, aż masa stanie się na tyle gęsta aby dała się łatwo formować. Dodajemy siemię lniane i przyprawiamy do smaku solą, ziołami i papryką.
Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron.
Podajemy razem z podgrzanym sosem paprykowym i ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz