sobota, 4 listopada 2017

Wegańskie klopsiki z ostrym sosem paprykowym

Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na klopsiki ze śródziemnomorską nutką, podane z piekielnie ostrym sosem z pieczonej papryki. Oczywiście sos nie musi być super ostry - akurat ja zdecydowałam się na dodatek ostrej papryczki, na dodatek z pestkami, więc sama była sobie winna. 

Klopsiki są lekko słone, lekko słodkie i świetnie dopełnia je sos z papryki. Całość dania to moja radosna improwizacja, więc mam nadzieję, że posmakuje Wam tak ja mi.

Klopsiki z sosem z pieczonej papryki


Składniki:

Na klopsiki:

  • puszka białej fasoli
  • łyżka suszonych pomidorów w oleju zmiksowanych na pastę
  • ok. pół szklanki pestek słonecznika
  • bazylia, oregano, słodka papryka i sól do smaku
  • łyżka siemienia lnianego
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 3 czerwone papryki
  • mała papryczka chilli
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, cukier (lub inne słodzidło), słodka papryka
  • olej do smażenia
Zaczynamy od przygotowania sosu:
Papryki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na blasze skórką do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  - na samą górę. Pieczemy ok. 20 minut aż skórka się przypali a papryki zmiękną.

Przekładamy gorące papryki do torebki foliowej i odstawiamy do wystudzenia - dzięki temu skórka łatwo z nich zejdzie.

Wystudzone papryki obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli siekamy usuwając wcześniej większość lub wszystkie pestki, czosnek siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju. dorzucamy czosnek i chilli, krótko smażymy aż czosnek się zeszkli. Dodajemy papryki odrobinę wody i dusimy całość przez 10 minut. Następnie blendujemy sos na gładko i doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i papryką słodką.

Zabieramy się za klopsiki:

Słonecznik rozdrabniamy na mąkę przy pomocy młynka do kawy. Siemię lniane zalewamy dwiema łyżkami gorącej wody i odstawiamy na chwilę do spęcznienia. Fasolę blendujemy na gładką masę razem z pastą z suszonych pomidorów. Stopniowo dodajemy mąkę ze słonecznika, aż masa stanie się na tyle gęsta aby dała się łatwo formować. Dodajemy siemię lniane i przyprawiamy do smaku solą, ziołami i papryką.

Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron.

Podajemy razem z podgrzanym sosem paprykowym i ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz