niedziela, 1 października 2017

Kopytka dyniowe

Pisałam już o tym, że uwielbiam dynię? Dobra, wiem że tak, ale powtórzę: uwielbiam dynię. Chyba najbardziej cenię ją za wszechstronne zastosowanie, dlatego postanowiłam wykorzystać ją do odświeżenia przepisu na kopytka.

Dzięki dodatkowi dyni kopytka zyskują nie tylko piękny kolor, ale także delikatny, słodkawy posmak, który sprawia, że te tradycyjne kluseczki nabierają nowego wymiaru.

Kopytka podałam z sosem z maślaków i zielonego groszku - w idealnym świecie byłyby to świeże grzyby, jednak ja na grzybobraniu skupiam się na unikaniu pajęczyn, więc nie mam jak ich zdobywać, dlatego wykorzystałam mrożone. Na talerz trafiły także proste kotlety z brązowej soczewicy i obiad gotowy.

Kopytka dyniowe



Składniki:


  • 500g ziemniaków
  • 250g puree z dyni
  • około 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • łyżka oleju
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i rozgniatamy na puree przy pomocy praski. Dodajemy puree z dyni, mąkę ziemniaczaną i połowę mąki. 

Przekładamy masę na deskę/blat oprószony mąką. Stopniowo dodając mąkę zagniatamy gładkie ciasto - ma być miękkie, ale nie może kleić się do rąk.

Dzielimy masę na cztery części. Każdą rolujemy na wąski wałek i kroimy skośnie, żeby uzyskać kopytka - lub odrywamy z ciasta małe kawałeczki i formujemy okrągłe kluseczki.

W dużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy i dodajemy łyżkę oleju. Porcjami wrzucamy kopytka i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.

Można je zjeść od razu, albo dodatkowo podsmażyć na patelni.

Sos z maślaków i groszku


Składniki:

  • 300g oczyszczonych maślaków
  • dwie szklanki zielonego groszku (mrożonego)
  • pół papryczki chilli 
  • ząbek czosnku
  • cebula 
  • łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • sól, sos sojowy i pieprz do smaku
Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy w kostkę. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy posiekane składniki. Dodajemy maślaki, groszek i szczyptę soli. Gdy sos zacznie się gotować odlewamy nieco płynu do szklanki i rozrabiamy w nim mąkę, po czym dodajemy ją do sosu. Gdy całość nieco zgęstnieje doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą oraz pieprzem.

1 komentarz: