Dzięki dodatkowi dyni kopytka zyskują nie tylko piękny kolor, ale także delikatny, słodkawy posmak, który sprawia, że te tradycyjne kluseczki nabierają nowego wymiaru.
Kopytka podałam z sosem z maślaków i zielonego groszku - w idealnym świecie byłyby to świeże grzyby, jednak ja na grzybobraniu skupiam się na unikaniu pajęczyn, więc nie mam jak ich zdobywać, dlatego wykorzystałam mrożone. Na talerz trafiły także proste kotlety z brązowej soczewicy i obiad gotowy.
Kopytka dyniowe
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 250g puree z dyni
- około 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- łyżka oleju
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i rozgniatamy na puree przy pomocy praski. Dodajemy puree z dyni, mąkę ziemniaczaną i połowę mąki.
Przekładamy masę na deskę/blat oprószony mąką. Stopniowo dodając mąkę zagniatamy gładkie ciasto - ma być miękkie, ale nie może kleić się do rąk.
Dzielimy masę na cztery części. Każdą rolujemy na wąski wałek i kroimy skośnie, żeby uzyskać kopytka - lub odrywamy z ciasta małe kawałeczki i formujemy okrągłe kluseczki.
W dużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy i dodajemy łyżkę oleju. Porcjami wrzucamy kopytka i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
Można je zjeść od razu, albo dodatkowo podsmażyć na patelni.
Sos z maślaków i groszku
Składniki:
- 300g oczyszczonych maślaków
- dwie szklanki zielonego groszku (mrożonego)
- pół papryczki chilli
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżka mąki
- olej do smażenia
- sól, sos sojowy i pieprz do smaku
Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy w kostkę. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy posiekane składniki. Dodajemy maślaki, groszek i szczyptę soli. Gdy sos zacznie się gotować odlewamy nieco płynu do szklanki i rozrabiamy w nim mąkę, po czym dodajemy ją do sosu. Gdy całość nieco zgęstnieje doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą oraz pieprzem.
takie podsmażone na chrupko.... pyszności
OdpowiedzUsuń