Każdy przepis na który trafiłam zawierał podobne składniki, różniące się jedynie proporcjami. Dlatego możecie pokombinować ze składnikami tak, aby wywar miał smak najbliższy Waszym upodobaniom :) Ja w dużej mierze posiłkowałam się przepisem z nieocenionej strony Jadłonomia.
Do przygotowania zupy potrzebne jest kilka produktów, które są nieco trudniej dostępne, ale większość bez problemu kupicie w większych sklepach. Sam proces nie jest szczególnie skomplikowany - wymaga przede wszystkim cierpliwości, ponieważ najlepsze wywary to te gotowane długo na małym ogniu.
Zupa Pho
Składniki:
- 4 małe marchewki
- 1/2 korzenia selera
- 2 cebule
- 4 łodygi selera naciowego
- 50g korzenia imbiru
- jedna laska kory cynamonu
- 5 goździków
- gwiazdka anyżu
- łyżeczka ziaren kolendry
- łyżeczka ziaren kopru włoskiego (ja go nie znalazłam, więc pominęłam ten składnik)
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- ok. 5 łyżek sosu sojowego
- łyżka oleju
- sól do smaku
Do podania:
- makaron ryżowy
- boczniaki
- tofu
- szczypior
- kawałek papryczki chilli
- limonka
- sól, słodka papryka
- olej do smażenia
Cebule dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Układamy na blaszce skórą do góry, razem z wyszorowanym imbirem. Wstawiamy na najwyższy poziom, do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok . 10 minut, aż składniki się nieco zrumienią.
Marchewkę i selera obieramy, selera naciowego dokładnie czyścimy. W dużym garnku układamy przygotowane warzywa, razem z podpieczoną cebulą i imbirem. Dodajemy goździki, anyż, cynamon, kolendrę, koper włoski i olej. Zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody - ma przykryć warzywa, ale nie może być jej za dużo.
Wywar gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu - przez 3-4 godziny. Po tym czasie usuwamy wszystkie warzywa, dokładnie je odciskając z płynu, którym nasiąknęły.
Następnie doprawiamy sosem sojowym, cukrem i solą do smaku.
Przygotowujemy dodatki:
Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tofu kroimy w plastry, boczniaki w paski. Doprawiamy do smaku solą i słodką papryką, smażymy na rozgrzanym oleju do pożądanego stopnia zrumienienia.
Szczypior kroimy na kawałki, chilli w plasterki.
Do miseczek nakładamy porcje makaronu ryżowego, boczniaki i tofu. Zalewamy wywarem i dodajemy chilli oraz szczypior.
Przed podaniem możemy skropić każdą porcję sokiem z ćwiartki limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz