czwartek, 17 października 2019

Makaron z boczniakami i jarmużem


Tak, wiem – znowu makaron. Mogłoby się wydawać, że nie jadam prawie nic innego. Oczywiście tak nie jest, jednak przyznaję, zwłaszcza jesienią, makarony stanowią sporą część mojej diety. Cóż, dla jednych comfort food to pizza, dla innych frytki, a dla mnie makaron. Najlepiej z kremowym sosem, z dodatkiem czegoś zielonego, żeby nie było tak zupełnie ciężko.

Dzisiejszy przepis to danie, które przygotowałam bazując na produktach, które akurat miałam w lodówce – między innymi za to kocham dania z makaronem – prawie wszystko można do nich wykorzystać! Mamy więc tutaj jarmuż, boczniaki i  pół kostki tofu, które akurat zostało z dnia poprzedniego. Wszystko połączone za pomocą śmietanki sojowej, która sprawiła, że od tego sosu ciężko się oderwać.

Makaron z boczniakami i jarmużem



Składniki na 2 porcje:


  • 400g boczniaków
  • 100-150g jarmużu
  • Pół kostki tofu wędzonego
  • 200g śmietanki sojowej
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia
  • 200g makaronu (u mnie bezglutenowy)
Zaczynamy od nastawienia wody na makaron .

Gdy woda się grzeje kroimy boczniaki i tofu w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką porcję oleju i wrzucamy pokrojone składniki. Gdy się przysmażą dodajemy sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i ostrą paprykę. Chwilę smażymy aż składniki się połączą i dodajemy jarmuż (warto go przejrzeć i usunąć grube i twarde fragmenty liści).Gdy jarmuż zmięknie wlewamy śmietankę sojową i całość podgrzewamy przez ok. 5 minut.

Przez ten czas makaron powinien już się ugotować al dente, więc przekładamy go na patelnię i mieszamy z sosem. Jeżeli jest taka potrzeba to dodajemy sól do smaku i gotowe – prosty i sycący obiad gotowy w kilkanaście minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz