Dziś wracam, ponieważ poczułam, że muszę się z Wami podzielić przepisem na szybkie i pyszne curry. Oryginalny przepis pochodzi z programu "15 minut Jamiego Olivera" - mi niestety zajęło to nieco dłużej, ale i tak nie więcej niż pół godziny. I to ze zmywaniem na bieżąco! Szczerze polecam ten przepis każdemu, kto nie ma czasu na długie stanie przy garach, a chce zjeść coś sycącego i zdrowego.
Szybkie curry
Składniki na 4 porcje:
Na pastę curry:
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- pęczek natki/ kolendry (same łodyżki)
- papryczka chilli
- szczypta kruszonych wędzonych papryczek chilli chipotle (suszonych)
- dwie łyżki oleju
- duża szczypta soli
Pozostałe:
- 2 papryki dowolnego koloru
- puszka ciecierzycy
- puszka fasoli czarnej
- 500 ml passaty pomidorowej
- ryż do podania
- natka/kolendra które zostały nam po przygotowaniu pasty
Sałatka:
- główka sałaty rzymskiej
- ogórek zielony
- kilka rzodkiewek
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- łyżeczka wybranego słodzidła (syrop z agawy, syrop klonowy lub nawet cukier)
- łyżeczka octu ryżowego
- łyżeczka sosu sojowego
- dwie łyżki oleju sezamowego
Zaczynamy od przygotowania pasty curry - do blendera wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chilli, łodyżki natki/kolendry (ja nienawidzę kolendry, stąd ta natka ;)), cebulę i pozostałe składniki. Miksujemy na gładką pastę.
Na rozgrzaną patelnie wykładamy pastę curry. Gdy się podgrzeje dorzucamy paprykę pokrojoną w spore kawałki, odsączone ciecierzycę i fasolę. Chwilę przesmażamy i dodajemy passatę. Dusimy całość pod przykryciem przez 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy całość jeszcze 10 minut co jakiś czas mieszając.
Gdy curry dochodzi przygotowujemy sałatkę:
Sałatę kroimy w paski, ogórka we wstęgi (przy pomocy obieraczki), rzodkiewkę i chilli w plasterki. Łączymy całość i polewamy dressingiem z pozostałych składników.
Gotowe chilli podajemy z ryżem, posypane posiekanymi liśćmi natki/kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz