niedziela, 6 października 2019

Błyskawiczne curry

Jeśli jest jakakolwiek osoba, która jeszcze czasem tu zagląda to bardzo dziękuję. Wiem, że to nieładnie porzucać bloga na prawie rok i to na dodatek bez żadnego uprzedzenia. Niestety, zabrakło mi weny i nie miałam Wam nic ciekawego do przekazania, więc postanowiłam zrobić sobie przerwę.

Dziś wracam, ponieważ poczułam, że muszę się z Wami podzielić przepisem na szybkie i pyszne curry. Oryginalny przepis pochodzi z programu "15 minut Jamiego Olivera" - mi niestety zajęło to nieco dłużej, ale i tak nie więcej niż pół godziny. I to ze zmywaniem na bieżąco! Szczerze polecam ten przepis każdemu, kto nie ma czasu na długie stanie przy garach, a chce zjeść coś sycącego i zdrowego.

Szybkie curry 


Składniki na 4 porcje:

Na pastę curry:

  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli 
  • pęczek natki/ kolendry (same łodyżki)
  • papryczka chilli
  • szczypta kruszonych wędzonych papryczek chilli chipotle (suszonych)
  • dwie łyżki oleju
  • duża szczypta soli

Pozostałe:

  • 2 papryki dowolnego koloru
  • puszka ciecierzycy
  • puszka fasoli czarnej
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • ryż do podania
  • natka/kolendra które zostały nam po przygotowaniu pasty

Sałatka:

  • główka sałaty rzymskiej
  • ogórek zielony
  • kilka rzodkiewek
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • łyżeczka wybranego słodzidła (syrop z agawy, syrop klonowy lub nawet cukier)
  • łyżeczka octu ryżowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • dwie łyżki oleju sezamowego
Zaczynamy od przygotowania pasty curry - do blendera wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chilli, łodyżki natki/kolendry (ja nienawidzę kolendry, stąd ta natka ;)), cebulę i pozostałe składniki. Miksujemy na gładką pastę.

Na rozgrzaną patelnie wykładamy pastę curry. Gdy się podgrzeje dorzucamy paprykę pokrojoną w spore kawałki, odsączone ciecierzycę i fasolę. Chwilę przesmażamy i dodajemy passatę. Dusimy całość pod przykryciem przez 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy całość jeszcze 10 minut co jakiś czas mieszając.

Gdy curry dochodzi przygotowujemy sałatkę:
Sałatę kroimy w paski, ogórka we wstęgi (przy pomocy obieraczki), rzodkiewkę i chilli w plasterki. Łączymy całość i polewamy dressingiem z pozostałych składników.

Gotowe chilli podajemy z ryżem, posypane posiekanymi liśćmi natki/kolendry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz