Tak, wiem – znowu makaron. Mogłoby się wydawać, że nie jadam
prawie nic innego. Oczywiście tak nie jest, jednak przyznaję, zwłaszcza
jesienią, makarony stanowią sporą część mojej diety. Cóż, dla jednych comfort
food to pizza, dla innych frytki, a dla mnie makaron. Najlepiej z kremowym sosem,
z dodatkiem czegoś zielonego, żeby nie było tak zupełnie ciężko.
Dzisiejszy przepis to danie, które przygotowałam bazując na
produktach, które akurat miałam w lodówce – między innymi za to kocham dania z
makaronem – prawie wszystko można do nich wykorzystać! Mamy więc tutaj jarmuż,
boczniaki i pół kostki tofu, które
akurat zostało z dnia poprzedniego. Wszystko połączone za pomocą śmietanki
sojowej, która sprawiła, że od tego sosu ciężko się oderwać.
Makaron z boczniakami i jarmużem
- 400g boczniaków
- 100-150g jarmużu
- Pół kostki tofu wędzonego
- 200g śmietanki sojowej
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- Łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- Sól do smaku
- Olej do smażenia
- 200g makaronu (u mnie bezglutenowy)
Zaczynamy od nastawienia wody na makaron .
Gdy woda się grzeje kroimy boczniaki i tofu w kostkę. Na
patelni rozgrzewamy niewielką porcję oleju i wrzucamy pokrojone składniki. Gdy
się przysmażą dodajemy sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i ostrą
paprykę. Chwilę smażymy aż składniki się połączą i dodajemy jarmuż (warto go
przejrzeć i usunąć grube i twarde fragmenty liści).Gdy jarmuż zmięknie wlewamy
śmietankę sojową i całość podgrzewamy przez ok. 5 minut.
Przez ten czas makaron powinien już się ugotować al dente,
więc przekładamy go na patelnię i mieszamy z sosem. Jeżeli jest taka potrzeba
to dodajemy sól do smaku i gotowe – prosty i sycący obiad gotowy w kilkanaście
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz