Ulubiony makaron ze szpinakiem
Składniki na 2 porcje (lub jedną dużą;)):
- 4 duże garści świeżego szpinaku
- kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów
- pół kostki tofu wędzonego
- pół szklanki mleka sojowego
- ząbek czosnku
- płatki drożdżowe (u mnie bezglutenowe) i sól do smaku
- makaron (u mnie bezglutenowy - kukurydziany)
- łyżka oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, 3 minuty krócej niż zwykle - musi być twardawy, żeby potem się nam nie rozgotował. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
W garnku podgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz suszone pomidory. Po minucie dodajemy pokruszone tofu wędzone i całość podsmażamy. Następnie dorzucamy szpinak i dolewamy mleko. Gdy szpinak zmięknie doprawiamy całość płatkami drożdżowymi i solą. Wrzucamy makaron i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, aż makaron osiągnie pożądany stopień miękkości.
Gotowy nakładamy na talerze i zjadamy ze smakiem. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz