Przygotowywałam już buraczany desery, dania główne, a teraz nadszedł czas na pastę do pieczywa. Robi się ją w parę chwil, jest sycąca, zdrowa i ma piękny różowy kolor. Możecie doprawić ją po swojemu, jednak ja postawiłam na prostotę smaków, bo lubię czuć buraka.
Pasta z buraka i ciecierzycy
Składniki:
- 1 burak upieczony do miękkości, obrany
- puszka ciecierzycy
- łyżka soku z cytryny
- dwie łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie - 1/4 pęczka natki pietruszki
Buraka kroimy w kostkę, przekładamy na wysokiego naczynia. Dorzucamy odsączoną ciecierzycę, olej i sok cytryny. Blendujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy natkę (jeśli używamy) oraz przyprawy. Ponownie blendujemy do połączenia składników.
Podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz